3 juni even 'warm' als eerste kerstdag

Zondag is met een maximumtemperatuur van 11 graden Celsius in De Bilt de koudste dag van de meteorologische zomer sinds 1975. Afgelopen eerste kerstdag was het ongeveer even 'warm'. Dat meldde het weerbureau Meteo Consult zondag.

Opvallend is dat de maximale temperatuur zondag in de nacht van zaterdag op zondag al is bereikt. Rond het middaguur zakte het kwik in De Bilt tot nog geen 9 graden. De dichte bewolking en voortdurende regen zijn de belangrijkste oorzaken van de kille temperatuur. Zonnestralen bereiken daardoor nauwelijks de aarde, terwijl het verdampende regenwater op zich ook nog een verkoelende werking heeft.

Het record voor de koudste zomerdag sinds meting is begonnen stamt van 2 juni 1953. In de Bilt bleef de temperatuur toen steken op een 'ijzingwekkende' 9,2 graden.

Meteo Consult verwacht dat het kwik in de loop van de week langzaam stijgt. Aan het einde van de week wordt dan mogelijk een 'normalere' maximumtemperatuur gehaald. Die ligt in deze tijd van het jaar op ongeveer 20 graden.