Onderzoek ChristenUnie naar euro door partijlid

De hoogleraar die voor de ChristenUnie onderzoek gaat doen naar de mogelijkheden van een splitsing van de eurozone, is lid van de partij. De partijtop zou niet hebben geweten van het lidmaatschap van de Tilburgse hoogleraar economie Johan Graafland.

De partij kondigde vrijdag aan Graafland te hebben gevraagd te onderzoeken wat de gevolgen zijn van een opsplitsing van de euro in een noordelijke en een zuidelijke variant. De partij wil zicht krijgen op alternatieven, omdat de eurocrisis vooral in de zuidelijke lidstaten heerst en het 'doormodderen' met Griekenland de andere landen uit de eurozone al honderden miljoenen euro's heeft gekost.

De ChristenUnie is ervan overtuigd dat het onderzoek ondanks dat Graafland lid van de partij is, onafhankelijk zal zijn. "Hij wordt ervoor betaald en doet ook geen onderzoek op het partijbureau of bij ons wetenschappelijk instituut", zegt een woordvoerder van de partij zaterdag in Trouw. "Graafland is een gerespecteerd onderzoeker."

Eerder liet PVV-leider Geert Wilders een onderzoek doen naar de kosten voor Nederland van de herinvoering van de gulden. Wilders liet bij de aankondiging van het onderzoek weten een 'gerenommeerd' internationaal onderzoeksbureau te hebben ingehuurd, maar al snel bleek dat het Britse bureau bekendstaat als een fel criticus van de euro. Daardoor werd getwijfeld aan de onafhankelijkheid van het onderzoek.