SP overweegt andere partijnaam

De partijtop van de Socialistische Partij (SP) denkt na over een andere partijnaam. Volgens SP-Kamerlid Harry van Bommel is het woord 'socialistisch' een belaste term, die nog te veel doet denken aan het marxistische en leninistische verleden.

Van Bommel noemt de naam Sociale Partij zaterdag in Trouw een aardig alternatief, omdat toch al veel kiezers denken dat SP daarvoor staat. "In theorie zijn wij een sociaaldemocratische partij", legt het Kamerlid de discussie over de partijnaam uit. "Wij willen langs democratische weg tot een socialer Nederland komen, met een mix tussen overheid en markt."

Het zou niet de eerste keer zijn dat de partij van naam wisselt. In oktober 1971 werd de Kommunistiese Partij Nederland/Marxisties Leninistisch (KPN/ML) opgericht. Een jaar later werd (KPN/ML) veranderd in Socialistiese Partij (SP), volgens de fonetische spelling. In 1993 werd dat uiteindelijk de Socialistische Partij.

Op korte termijn gaat er echter nog geen knoop worden doorgehakt over een nieuwe naam. "Het grootste deel van onze aanhang is tevreden met de huidige naam", zegt SP-senator Tiny Kox. "Zij hebben de negatieve connotatie met het socialisme van voor de val van de Berlijnse muur niet."


SP overweegt andere partijnaam (Foto: Novum)