'Franse 'Non' reden voor Nederlands 'Ja''

Premier Jan Peter Balkenende heeft teleurgesteld gereageerd op het afwijzen van de Europese Grondwet door de Franse bevolking. Na het tellen van alle stemmen blijkt 54,9% tegen de Grondwet te hebben gestemd. Maar het Franse 'Non' is een reden te meer om in Nederland 'Ja' te stemmen, zei de minister-president: ''We moeten ons niet door de Fransen de wet laten voorschrijven. Om met de Belgische oud-premier Dehaene te zeggen moet Nederland nu Frankrijk een lesje leren.''

De Franse president Jacques Chirac heeft in een tv-toespraak laten weten dat Frankrijk na de 'Non' in een lastig parket zit. Toch zal Frankrijk ook na het 'Nee' een belangrijke rol in Europa wil blijven spelen, zo zei hij. De komende dagen moet duidelijk worden welke gevolgen het wegstemmen van de Grondwet heeft voor de regering, aldus de Franse president. Waarnemers vermoeden dat Chirac premier Raffarin zal ontslaan en laten opvolgen door minister De Villepin.

Verdere reacties
De Europese GroenLinks-fractie vindt de Franse afwijzing een ''gemiste kans''. Toch moeten de Nederlandse kiezers zich niet laten afschrikken door het 'Non', zo stelt de partij: ''Europa is groter dan Frankrijk alleen. De rest van Europa moet nu ook spreken.''

De LPF is verheugd over de Franse afwijzing. ''Vive la France, vive la République, leve Nederland, leve het Koninkrijk! Terecht wil de Franse burger, net als de Nederlander, behoud van de eigen identiteit en soevereiniteit. Samenwerken ja, superstaat nee'', aldus fractieleider Gerard Van As. Hij zegt dat duidelijk is dat de Fransen net als de Nederlanders nu nog geen definitieve stap willen zetten naar een ''Verenigde Staten van Europa''.

D66 en CDA riepen Nederland op juist nu zijn onafhankelijkheid te tonen en voor de vernieuwingen te stemmen. De reden dat de Fransen tegen de Grondwet hebben gestemd komt volgens CDA-fractieleider Maxime Verhagen omdat het bang was dat het aan invloed zou verliezen in Europa. ''Dat gevoel leeft in Nederland niet. Nederland moet een eigen afweging maken''.

Namens de VVD zei fractieleider Jozias van Aartsen dat de Nederlanders woensdag 'Ja' moeten zeggen voor de Europese Grondwet. ''De wedstrijd is niet over. Na het Franse 'Nee' is het verdrag niet weg. Parijs schrijft ons de wet niet voor.''

SP-Kamerlid Harry van Bommel zei dat het Franse 'Non' een overwinning voor de Nederlandse tegenstanders dichterbij brengt. Hij schonk zichzelf een glas goede rode wijn in om te proosten op de afloop, en zei de komende dagen nog volop de NEE-campagne te zullen blijven voeren.

PvdA-leider Wouter Bos zegt de Franse afwijzing te betreuren. Hoe dat 'Nee' moet worden geïnterpreteerd, is heel moeilijk volgens Bos: ''De tegenstanders hadden een grote variëteit aan redenen. Ze zaten onder de extreem-rechtse politicus Le Pen als bij de antiglobalisten van boerenleider José Bové, zowel bij links als bij rechts, zowel in het kamp van de regering als bij de (socialistische) oppositie''.

De Luxemburgse premier en huidig EU-voorzitter Jean-Claude Juncker tenslotte liet weten dat het ratificatieproces van de Europese Grondwet in de andere lidstaten van de Europese Unie gewoon moet doorgaan.