Vrijspraak voor fatale scooterrit Nijmegen

De twee mannen die in januari 2010 met een gestolen scooter een dodelijk ongeval veroorzaakten in de Nijmeegse binnenstad worden daar niet voor bestraft. Het gerechtshof in Arnhem veroordeelde de twee dinsdag wel tot respectievelijk twee jaar en en zestien maanden cel voor onder meer het voorbereiden van een overval op een hotel in Nijmegen.

Volgens het Arnhemse hof is niet te achterhalen wie van de twee mannen de scooter bestuurde. Het duo schuift elkaar de schuld in de schoenen. Daarom kan het medeplegen van doodslag juridisch niet worden bewezen, aldus de rechters, die de uitspraak 'onbevredigend' noemden. "Het hof realiseert zich dat deze uitspraak in de samenleving en bij de nabestaanden van het slachtoffer onbegrip en verontwaardiging kunnen oproepen."

Justitie had in hoger beroep zeven en vier jaar cel geëist tegen het tweetal. Het duo, Mohamed el G. (22) en Mohamed S. (20), was op de vlucht voor de politie. Volgens justitie reden de twee met hoge snelheid door de drukke binnenstad van Nijmegen en schonden ze alle verkeersregels.

Aan de dollemansrit op 15 januari kwam een einde toen de twee een 50-jarige man uit Arnhem aanreden op een zebrapad aan de St. Canisiussingel. Het slachtoffer overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. El G. werd in december 2010 door de rechtbank nog veroordeeld tot acht jaar cel. Zijn kompaan kreeg ook toen zestien maanden gevangenisstraf.

S. uit Nijmegen werd in hoger beroep opnieuw veroordeeld tot zestien maanden cel voor het voorbereiden van een gewapende overval op een hotel. Bij hun aanhouding trof de politie onder meer gezichtsbedekkende kleding en een vuurwapen aan.

De 22-jarige El G. uit Beuningen kreeg dinsdag 24 maanden cel opgelegd. Hij werd ook veroordeeld voor het bedreigen van personeel van het UMC St Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Het tweetal kwam daar na het scooterongeval op de eerste hulp terecht. Ook hield het hof rekening met een eerdere veroordeling wegens huiselijk geweld.

Het Openbaar Ministerie bestudeert het arrest om te kijken of er aanknopingspunten zijn voor cassatie bij de Hoge Raad.