Aangifte krakers tegen politie over geweld

Elf personen hebben vrijdag aangifte bij justitie gedaan van geweld door de politie bij de kraakactie van 13 mei in de Simon Stevinstraat in Amsterdam. Hun advocaat zegt dat het gaat om openlijke geweldpleging, mishandeling en bedreiging.

Volgens advocaat Michiel Kuyp is na een kort overleg met de krakers door de politie voor de aanval gekozen en hard opgetreden tegen de betrokkenen. Kuyp zegt dat sommigen gewond zijn geraakt door klappen van de wapenstok of door politiehonden. Hij noemt het geweld niet noodzakelijk en bovenal buitensporig. ,,Er werd ingeslagen op mensen, die geen kant op konden en die zelf ongewapend waren. Uit niets blijkt dat mijn cliënten zelf geweld hebben gebruikt of daarmee zelfs maar hebben gedreigd."

Burgemeester Eberhard van der Laan zei na de actie dat ,,het er niet goed uitzag’’ hoe de politie op die zondag een aantal krakers in de Simon Stevinstraat benaderde. De Amsterdamse korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg noemde maandag na de actie het politieoptreden niet professioneel.

Aangifte krakers tegen politie over geweld
Aangifte krakers tegen politie over geweld (Foto: ANP)