Samsom 'premier in coalitie met SP'

Als de PvdA bij de komende verkiezingen de grootste wordt, wil leider Diederik Samsom premier worden. Hij stelt dat de SP wat hem betreft een 'prima regeringspartner' is. Samsom wil de economie stimuleren door spaartegoed en aandelen te belasten.

De Partij van de Arbeid sloot in het verleden vaak lijstverbindingen met GroenLinks, maar die partij is volgens Samsom rechts geworden. Omdat de SP zich volgens de PvdA-voorman in verschillende lokale besturen heeft bewezen, haakt hij nu 'net zo lief' bij de SP aan, stelt Samsom in een interview met Elsevier.

Samsom zegt verder dat hij de hypotheekrenteaftrek ook voor bestaande gevallen wil beperken, en niet alleen voor nieuwe, zoals in het Kunduz-akkoord werd besloten. Ook geeft hij aan dat hij 'dood geld' wil inzetten voor het stimuleren van de economie, wat erop neerkomt dat mensen met veel spaargeld of aandelen extra moeten worden belast.

Indien de SP na de verkiezingen van 12 september de grootste partij is, wil Samsom overigens geen vicepremier worden in een kabinet-Roemer. In dat geval wil hij leiding blijven geven aan de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.