Joan Franka lonkt naar Turkse punten

Joan Franka hoopt dat haar Turkse afkomt haar wat extra puntjes opleveren op het Eurovisie Songfestival. Turken in Europa stemmen veel en vaak voor een artiest met een Turkse achtergrond. Dat kan de zangeres, die Nederland donderdag vertegenwoordigt in de tweede halve finale van het zangfestijn, in de kaart spelen.

"Dat zou wel heel mooi zijn natuurlijk. Sowieso zijn elke twaalf punten erg welkom bij ons. Maar je weet het niet. Ik zou het heel erg lief vinden, maar we gaan nergens van uit", zegt Franka tegen Novum Nieuws. "Ik wil niet omdat ik half Turks ben opeens zeggen dat we die punten wel krijgen, want je weet het gewoon niet."

Franka, geboren als Joany Franka Johanna Ayten Hazebroek uit een Nederlandse moeder en een Turkse vader, heeft de afgevaardigde van Turkije in ieder geval al in haar zak. "Natuurlijk stemmen we op haar", zegt Can Bonomo. "Niet alleen omdat ze Turks is, maar vooral omdat het een goed liedje is. Turken houden van dit soort liedjes."

Ook TROS-directeur Peter Kuipers constateert dat Franka wel eens zou kunnen profiteren van haar roots. "Omdat ze van Turkse afkomst is wordt er ook in andere landen veel over haar gesproken", zegt hij. "Turkije, Duitsland. Ze heeft het nodige aan promotie gedaan en ik hoop uiteindelijk dat ze voldoende punten gaat krijgen voor die finaleplaats."


Joan Franka lonkt naar Turkse punten (Foto: Novum)