Geweld tegen krakers 'onprofessioneel'

Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg van de politie Amsterdam-Amstelland heeft het politiegeweld tijdens een kraakactie in Amsterdam Oost als onprofessioneel bestempeld. Wel verdedigde hij de noodzaak van het geweld. Het pand is inmiddels alsnog gekraakt.

Aalbersberg zei tegen AT5 dat het optreden van de politiemensen er 'niet goed' uitzag, en op verschillende momenten 'niet professioneel' was. Hij stelde evenwel dat het geweld nodig was omdat er sprake was van een misdrijf, en de politie de toegang tot het pand werd belet. De kraakactie vond op 13 mei plaats, en beelden van het politie-optreden leidde tot de nodige ophef.

Ook burgemeester Eberhard van der Laan uitte kritiek. Hij keek samen met Aalbersberg naar het beeldmateriaal, waarin onder meer te zien is dat een politieman herhaaldelijk op een groep krakers inslaat. "Dit vindt men niet normaal bij de politie", aldus Van der Laan. "Dus daar wordt direct door de leiding van de politie op ingegrepen."

De krakers, van wie een aantal gewond raakte, gaven naderhand aan dat ze aangifte tegen de sterke arm zullen doen. Vijf dagen na het politie-optreden werd het pand aan de Simon Stevinstraat alsnog gekraakt. De politie hield zich bij die gelegenheid afzijdig.


Korpschef Pieter-Jaap Aalbersberg in gesprek met AT5