Robert Mikelsons beraadt zich op hoger beroep

Robert Mikelsons weet nog niet of hij beroep zal aantekenen tegen zijn vonnis. Weliswaar protesteerde hij er fel tegen toen de rechter het maandagochtend voorlas, maar dat was een eerste emotionele reactie, zei zijn advocaat Wim Anker maandag.

Mikelsons is bitter en teleurgesteld over het feit dat de rechtbank geen enkele omstandigheid in zijn voordeel heeft laten meewegen, aldus Anker. Zelfs niet zijn volledige opening van zaken. "En dat", zegt Anker, "terwijl de rechtbank heeft gezegd dat er geen fractie van de zaak zou zijn als hij zijn mond niet had opengedaan."

Anker wilde nog niet zeggen wat hij en zijn collega Tjalling van der Goot Mikelsons zullen adviseren: hoger beroep of niet? Op zichzelf zijn er redenen genoeg om dat wel te doen. Zo heeft Anker tegen een langdurige celstraf in combinatie met tbs gepleit, zoals door het Openbaar Ministerie was geëist. De rechtbank heeft 2 jaar minder opgelegd, maar het blijft een combinatie van een lange straf met de tbs-maatregel.

Verder werd bekend dat Robert Mikelsons de door hem misbruikte kinderen in totaal bijna 467.000 euro moet betalen wegens de immateriële schade die ze hebben geleden. Richard van O. moet in totaal bijna 365.000 euro neertellen.

Een verzoek voor een vergoeding voor materiële schade wees de rechtbank af. Zij vindt deze claim te ingewikkeld voor een strafproces en vindt dat de civiele rechter er maar naar moet kijken. Ook een verzoek voor een vergoeding voor immateriële schade voor de ouders werd afgewezen, omdat zij geen 'rechtstreeks slachtoffer' zijn.