ANWB verwacht files door Pinksteren

Het pinksterweekeinde zorgt vrijdag waarschijnlijk in het hele land voor een drukke avondspits. De ANWB verwacht dat er op het hoogtepunt 250 kilometer file staat, honderd kilometer meer dan normaal. Ook tweede pinksterdag, volgende week maandag, lopen de wegen naar verwachting vol.

De langste files ontstaan vrijdag waarschijnlijk op de wegen naar de Veluwe, in het midden van het land, rond Arnhem, richting het zuiden en naar Zeeland. In Limburg wordt het dringen op de A2 bij Maastricht en op de wegen rond Landgraaf, waar Pinkpop plaatsvindt. Rond 20.00 uur is de ergste drukte voorbij.

De ANWB houdt volgende week maandag rekening met files naar attractieparken en recreatiegebieden, terwijl in de loop van de middag veel vakantiegangers en dagjesmensen huiswaarts keren. Zaterdag en zondag valt het waarschijnlijk mee met de drukte op de weg.

Ongeveer achthonderdduizend Nederlanders trekken er komend weekeinde op uit, van wie zo'n vijfhonderdduizend mensen in Nederland blijven. Vooral Duitsland, België en Frankrijk zijn populaire bestemmingen voor een korte vakantie.