Handchirurgen waarschuwen pinksterklussers

Handletsel leidt vaak tot blijvende problemen maar wordt vaak onderschat. Daarvoor waarschuwen handchirurgen met het pinksterweekeinde en dus extra klusongelukken in het vooruitzicht. De Nederlandse Vereniging voor Handchirurgie (NVvH) lanceert zaterdag een publiciteitscampagne over hand- en polsletsel.

Jaarlijks melden zich volgens de vereniging ongeveer 250 duizend mensen met verwondingen aan handen of polsen bij de eerste hulp. Dat is een kwart van alle meldingen bij de spoedeisende hulp. Het grootste deel betreft eenvoudig letsel waar desondanks langdurig herstel voor staat.

Hand- en polsletsel kost de samenleving jaarlijks 540 miljoen euro aan medische kosten en arbeidsverzuim. Daarmee is het voor knie- en onderbeenletsel (410 miljoen) en heupletsel (388 miljoen) de meest kostbare letselgroep.

De meeste hand- en polsongelukken ontstaan bij gewone huis-, tuin- en keukenactiviteiten. Volgens de chirurgen wordt bij het uitschieten met een mes al snel een pees, ader of zenuw geraakt, waardoor blijvende schade mogelijk is.

Ook klussers zijn vaak slachtoffer van hand- of polsongelukken. Volgens VeiligheidNL, het voormalige Consument en Veiligheid, gebeurt dat jaarlijks dertigduizend keer. Tijdens de lange hemelvaart- en pinksterweekeindes wordt doorgaans meer geklust. Volgens de chirurgen wordt de campagne daarom nu gelanceerd.

"We zeggen natuurlijk niet: ga niet klussen. Dat zou geen zin hebben", licht NVvH-voorzitter Henk Coert de campagne toe. "We hopen met deze campagne wel te bereiken dat mensen niet alleen maar even een pleister plakken en doorgaan. Daarmee voorkomen ze voor zichzelf een hoop ellende en voor de maatschappij hoge kosten."