'Rutte verkoos PVV boven Kunduz-coalitie'

Premier Mark Rutte heeft bij de kabinetsformatie de kans op een samenwerking van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie, de Kunduz-coalitie, laten schieten. Hij koos twee jaar geleden naar eigen zeggen voor de PVV omdat GroenLinks niet over samenwerking wilde praten, maar volgens direct betrokkenen klopt dat niet.

"Het valt mij behoorlijk tegen dat hij zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen keus voor de PVV probeert te ontlopen", zegt toenmalig leider van GroenLinks Femke Halsema zaterdag in NRC Handelsblad. Ook D66-leider Alexander Pechtold en voormalig leider van de ChristenUnie André Rouvoet beamen dat.

Halsema was bereid om zonder de PvdA verder te gaan. Volgens Rouvoet nam ze het initiatief om D66, GroenLinks en de ChristenUnie bij elkaar te brengen als alternatief voor een samenwerking met de PVV. Dat gebeurde na het mislukken van de onderhandelingen van Paars-plus. CDA'er Ab Klink, die op dat moment formatieonderhandelaar was, bevestigt dat in de krant.

Rutte zei afgelopen week dat de mogelijkheid voor de Kunduz-coalitie nooit eerder is onderzocht nadat hij werd gevraagd of hij niet liever met de vijf partijen had geregeerd in plaats van met de PVV. De Rijksvoorlichtingsdienst zegt desgevraagd in de krant dat er destijds wel telefonisch contact is geweest tussen Halsema en Rutte.


'Rutte verkoos PVV boven Kunduz-coalitie' (Foto: Novum)