'Kroongetuige La S. volgende maand op vrije voeten'

De kroongetuige in het Amsterdamse liquidatieproces Peter la S. komt vermoedelijk volgende maand al op vrije voeten. Dat zegt zijn advocaat Jan Peter van Schaik vrijdag in De Telegraaf. La S. krijgt een andere identiteit en ruim een miljoen euro om in het buitenland een nieuw bestaan op te zetten.

Dat beeld is volgens Van Schaik wel misplaatst. "Uit dreigingsanalyses blijkt dat La Serpe een zeer groot risico loopt en in feite de rest van zijn leven over zijn schouder moet kijken. Als je jezelf misschien wel tientallen jaren moet beveiligen én een heel nieuw leven wil opbouwen kost dat veel geld", aldus de advocaat over het grote bedrag dat La S. vermoedelijk ontvangt.

De vrijlating is volgens Van Schaik het gevolg van de afspraken die La S. met justitie maakte in ruil voor zijn verklaringen. De advocaat suggereert verder dat getuigen zijn gekocht om La S. een extra moord in de schoenen te schuiven. Van Schaik noemt dat 'onvoorstelbaar'. "Geen middel werd onbenut gelaten om mijn cliënt aan de schandpaal te nagelen."