Frauderende brokkenmaker krijgt fikse boete

Een 42-jarige Poolse chauffeur van een autotransporter heeft woensdag op de A2 bij Echt een boete van 4500 euro gekregen. Het grootste deel van de boete kreeg hij voor het plegen van fraude. Die werd opgemerkt nadat hij over een lengte van 51 meter de vangrail had vernield, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) donderdag.

Agenten zagen rond 15.45 uur dat voor ze op de snelweg een chaos ontstond, doordat een autotransporter plotseling begon te slingeren. Het voertuig kwam in de berm terecht en vernielde de vangrail. De chauffeur reed door, maar werd iets verderop door de politie gestopt.

De chauffeur bleek aan het slingeren te zijn geraakt, omdat hij zijn op de grond gevallen telefoon wilde pakken. Bij nader onderzoek bleek dat de man zijn tachograaf, waarmee onder meer de rij- en rusttijden worden gecontroleerd, had gemanipuleerd. De Pool had in 24 uur tijd slechts vijf uur gerust.

Voor de fraude met zijn tachograaf kreeg de chauffeur 3500 euro boete. Ook moest hij verplicht negen uur rusten voordat hij weer achter zijn stuur mocht kruipen. Voor het verlaten van de plaats van een ongeval en zijn gevaarlijke rijgedrag kreeg de 42-jarige Pool nog eens duizend euro boete.

Later meldden zich twee automobilisten bij de politie. Toen de autotransporter door de berm reed en de vangrail vernielde, liepen hun auto's lakschade op door rondvliegend materiaal en kregen beide auto's twee lekke banden.