Bewijs misbruik kerk zeer goed beveiligd

Bewijs van kindermisbruik in het aartsbisdom Philadelphia werd door de leiders van het bisdom zeer goed bewaakt. Dat blijkt uit een memo die lange tijd deel uitmaakte van het geheime archief van het bisdom.

Volgens de memo werden klachten over seksueel misbruik begaan door geestelijken niet alleen achter slot en grendel bewaard. Het aartsbisdom gebruikte sloten, alarmen, kluizen, wachtwoorden en andere beveiligingsmaatregelen om te voorkomen dat de informatie uitlekte.

Op een lijst uit 1994 die woensdag tijdens de behandeling van de rechtszaak aan de jury werd getoond stonden de namen van drie priesters bij wie pedofilie was vastgesteld. Nog eens dertien geestelijken waren schuldig aan kindermisbruik. Velen van hen hadden bekend kinderen te hebben misbruikt.

Toch bleven de meeste erkende pedofielen actief binnen de kerk tot 2002, toen de kerk begon een zerotolerancebeleid te voeren. Sommigen waren ook na 2002 nog jarenlang werkzaam als geestelijken.

De lijst uit 1994 werd opgesteld door monseigneur William Lynn, die van 1992 tot 2004 secretaris van het aartsbisdom was. Lynn staat nu terecht voor het in gevaar brengen van kinderen. Hij wordt ook beticht van samenzwering, omdat hij de pedofiele geestelijken bewust heeft beschermd.