Tweede Kamer wil vingerafdrukken afschaffen

Tweede Kamerlid Heijnen (PvdA) gaat een motie indienen om minister Spies (CDA) te dwingen alles op alles te zetten om van de vingerafdrukken in het paspoort af te komen. Het gebruik van de vingerafdruk is vastgelegd in een Europese richtlijn. Tijdens het debat gaf de minister aan dat ze het gebruik van vingerafdrukken wel wilde bespreken binnen de EU, maar ze verwachtte daar eigenlijk niet veel mee te bereiken. Met deze motie kan de Tweede Kamer haar een duidelijk opdracht geven wat de minister in Europa voor elkaar moet krijgen.

Uit het kamerdebat van 15 mei 2012 lijkt er een duidelijke kamermeerderheid om van de vingerafdrukken in het paspoort af te komen. PvdA, SP, GroenLinks, PVV willen er allemaal vanaf omdat ze niet zijn overtuigd van nut en noodzaak. De VVD hield zich op de vlakte, omdat ze denkt dat biometrische gegevens op het paspoort sowieso nodig zijn, omdat je anders landen zoals de Verenigde Staten niet meer in kan. De minister komt medio 2012 met een aanpassing van de wet om een identiteitskaart zonder vingerafdrukken beschikbaar te maken.

De identiteitskaart zonder vingerafdrukken is geen officieel reisdocument, maar in de Europese Unie kan er mee gereisd worden en met de kaart kan men zich identificeren om bijvoorbeeld te kunnen stemmen.