Behandeling beroepszaak Timosjenko uitgesteld

De behandeling van de beroepszaak die de voormalige Oekraïense premier Joelia Timosjenko heeft aangespannen tegen haar veroordeling wordt uitgesteld tot 26 juni. Dat heeft het Oekraïense hooggerechtshof dinsdag bepaald.

De Oekraïense aanklagers hadden aangedrongen op uitstel omdat Timosjenko, die ernstige rugklachten heeft, momenteel wordt behandeld in een ziekenhuis in Charkov. Volgens de aanklagers kan ze daarom niet in de rechtszaal in Kiev verschijnen.

Oekraïne staat onder grote druk van het Westen, dat van mening is dat Timosjenko in een politiek proces veroordeeld is. De voormalige premier zit een celstraf van zeven jaar uit wegens ambtsmisbruik. Timosjenko beweert dat haar rivaal, president Viktor Janoekovitsj, de hand heeft gehad in de veroordeling.

De advocaat van Timosjenko had geen goed woord over voor het uitstel. "De beslissing van het hooggerechtshof van vandaag is complete onzin", aldus Serchij Vlasenko. "Janoekovitsj heeft Europa vandaag opnieuw in het gezicht gespuugd."

Volgens Vlasenko is het uitstel bedoeld om te voorkomen dat Timosjenko naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) stapt. Dat kan alleen als de gehele beroepsprocedure in Oekraïne is doorlopen. Vlasenko zei dat de beslissing van het hof hem er niet van zal weerhouden naar het EHRM te stappen.


Behandeling beroepszaak Timosjenko uitgesteld (Foto: Novum)