Onbekende botten gevonden in graftombe Rome

Forensische onderzoekers van de Italiaanse politie hebben maandag in een grafkelder in een basiliek in Rome het stoffelijk overschot van een beruchte maffiabaas opgegraven. Ook werden dozen met oude botten gevonden. De actie van de politie hield verband met een van de grote mysteries van het Vaticaan: de verdwijning in 1983 van de dochter van een medewerker van de kerkstaat.

Emanuela Orlandi, die met haar ouders in een appartement in Vaticaanstad woonde, verdween in 1983 op 15-jarige leeftijd toen ze onderweg was naar een muziekles in Rome. Haar vader werkte voor het Vaticaan.

Enrico De Pedis, die deel uitmaakte van de Romeinse maffiabende Magliana, werd in 1990 vermoord. Een vrouw met wie hij ooit een relatie had zou tegen Italiaanse aanklagers hebben gezegd dat de Pedis Orlandi had ontvoerd. Een anonieme beller nam in 2005 contact op met een televisieprogramma en zei dat de antwoorden op de vragen omtrent Orlandi's verdwijning in de graftombe te vinden waren.

Lorenzo Radogna, de advocaat van de familie De Pedis, zei dat de onderzoekers zo'n tweehonderd dozen met botten hebben gevonden in de graftombe, in de buurt van het stoffelijk overschot van De Pedis. De beenderen worden de komende weken onderzocht. Medische experts hebben ook monsters van het stoffelijk overschot van Enrico De Pedis genomen voor verder onderzoek.

Door de jaren heen zijn twijfels ontstaan of het Vaticaan wel volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek naar Orlandi. In 2008 zei de ex van De Pedis dat leden van Magliana Orlandi hadden ontvoerd in opdracht van de toenmalige Amerikaanse aartsbisschop Paul Marcinkus. Marcinkus stond aan het hoofd van de Vaticaanse bank en was mogelijk betrokken bij een groot Italiaans bankenschandaal in de jaren 80.

De aartsbisschop heeft altijd volgehouden onschuldig te zijn en het Vaticaan zei toentertijd dat de uitspraken van de vrouw 'van zeer twijfelachtige waarde' waren. Volgens een woordvoerder van het Vaticaan heeft de Heilige Stoel alles in het werk gesteld om het mysterie op te lossen.

De vraag blijft waarom het lichaam van De Pedis, een bekende maffiabaas, in een prominente basiliek naast belangrijke katholieken is begraven.

De broer van Orlandi, Pietro, noemde het opgraven van het stoffelijk overschot een stap in de goede richting. Hij zei te hopen dat het een teken is dat het Vaticaan bereid is volledig mee te werken en alle informatie waar het over beschikt vrij te geven.


Onbekende botten gevonden in graftombe Rome (Foto: Novum)