Eindexamen, dag 1: VWO Nederlands

De eindexamens zijn weer begonnen. FOK!-user Lutte doet eindexamen VWO en wil graag verslag doen van haar ervaringen.

"Ik ben Lutte en doe de komende drie weken eindexamen VWO, met een natuurprofiel in combinatie met Duits en Latijn een hele opgave. Nervositeit is nog niet te bekennen, maar die zal de uren voor de toetsen wel toeslaan", vertelde ze aan FOK!. "Ontspanning is heel belangrijk, je kunt toch niet de hele dag leren. Als je stress hebt, houd dan in je achterhoofd dat je hier vier, vijf of zes jaar naar toe hebt gewerkt. Je weet altijd wel iets! Mijn tip voor de examens is: begin met een onderdeel wat je ligt. Als er al wat op papier staat maak je de rest van de toets een stuk rustiger".

Onderstaand haar relaas over het eerste eindexamen:

'Zo, dat was de eerste alweer! VWO begon met Nederlands, berucht en gevreesd. Zoals ieder jaar was het weer een tekst met tekstvragen en een tekst waar je een geleide samenvatting over moest schrijven.

Ik heb me voorbereid door ontzettend veel oude examens te maken. We hebben ook een tekst en samenvatting moeten maken tijdens de schoolexamens dus ik had al veel geoefend.

Het viel een beetje tegen. Cito had een heel blik nieuwe vragen opengetrokken, zo moest je bijvoorbeeld argumenten nummeren en op volgorde zetten. Ook de samenvatting was pittig.

Mijn cijfer schatten vind ik erg moeilijk, maar ik durf wel op een voldoende te hopen. Ik heb natuurlijk al gauw de antwoorden bekeken, zoals verwacht gingen de tekstvragen redelijk maar was de samenvatting een fiasco. Afwachten dus!

Al met al was het dus een lastig examen, maar ik denk dat daar ook wel bij meespeelt dat het de eerste is. Morgen een dagje vrij, woensdag weer vol aan de bak met wiskunde B!'

Mocht jij zelf ook eindexamen doen en ook na je examens wat korte vraagjes willen beantwoorden over jouw ervaringen die dag, stuur dan even een berichtje naar frontpage@fok.nl.