[Giro] Ventoso ontwijkt valpartij en wint

Francisco Ventoso heeft zijn tweede ritzege ooit geboekt in de Giro d’Italia. De Spanjaard was vorig jaar de snelste in de zesde etappe en dit jaar schoot de renner van Movistar in de negende etappe raak. In een door een valpartij ontregelde sprint klopte Ventoso de Italiaan Fabio Felline.

Op papier leek de negende rit over 171 kilometer van San Giorgio nel Sannio naar Frosinone een vierde kans voor de sprinters te zijn, al kon de licht heuvelachtige slotfase nog roet in het eten van de snelle mannen gooien.

Twintig kilometer nadat de officiële start was gegeven, gingen drie renners in de aanval. Daarbij waren twee Nederlanders, Martijn Keizer van Vacansoleil en Brian Bulgac van Lotto-Belisol, die het gezelschap hadden van de Franse Bask Pierre Cazaux. De drie hadden al snel door dat hun vluchtpoging nutteloos was met oog op een mogelijke ritzege, aangezien het peloton hen maximaal iets meer dan vier minuten voorsprong gaf.

Toen het peloton binnen de minuut kwam, besloot Keizer om de vlucht nog wat te rekken. De tweedejaars prof viel aan en reed zijn medevluchters eraf, die kort daarna werden ingerekend door het peloton. Ook de poging van Keizer was echter vruchteloos. De renner van Vacansoleil werd op zijn beurt op zeventien kilometer van het einde gegrepen.

Garmin-Barracuda voor leider Ryder Hesjedal en Team Sky voor Mark Cavendish menden het peloton op weg naar finishplaats Frosinone. Op een klimmetje op acht kilometer van de streep kwam er een aanval van de Belg Gaetan Bille en de Italiaan Sonny Colbrelli, die verrassend werd gecounterd door kandidaat eindwinnaar Joaquim Rodriguez. De Spanjaard pakte snel een tiental seconden voorsprong, maar nog voor de top op 4,7 kilometer van de streep werd Rodriguez alweer gegrepen.

Een razende afdaling naar Frosinone volgde, waarin de sprinters die door het klimmetje waren weggezakt op het laatste moment nog naar voren kwamen. Een chaotische massasprint was het gevolg, die nog chaotischer werd door een valpartij. In een bocht op 400 meter van de streep gingen onder anderen Matthew Goss en Cavendish tegen de vlakte.

Giacomo Nizzolo leek daarvan te profiteren. De sprinter van RadioShack had een paar meter voorsprong en zette zijn sprint al aan, maar dat bleek te vroeg. De Spanjaard Ventoso en de Italiaan Felline kwamen er nog voorbij. Leider Hesjedal werd knap zevende. 

Uitslag

# Naam Ploeg Tijd
1 Francisco Ventoso (Spa) Movistar 3.39.15
2 Fabio Felline (Ita) Androni Giocattoli z.t.
3 Giacomo Nizzolo (Ita) RadioShack-Nissan-Trek z.t.
4 Damiano Caruso (Ita) Liquigas z.t.
5 Daniel Schorn (Oos) Team NetApp z.t.
6 Alexander Kristoff (Noo) Katusha z.t.
7 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda z.t.
8 Matthias Brandle (Oos) Team NetApp z.t.
9 Manuel Belletti (Ita) AG2R La Mondiale z.t.
10 Daryl Impey (Zaf) Orica GreenEdge z.t.

Algemeen klassement na negende etappe

# Naam Ploeg Tijd
1 Ryder Hesjedal (Can) Garmin Barracuda 36.02.40
2 Joaquim Rodriguez (Spa) Katusha + 0.09
3 Paolo Tiralongo (Ita) Astana + 0.15
4 Roman Kreuziger (Tsj) Astana + 0.35
5 Beñat Intxausti (Spa) Movistar + 0.35
6 Ivan Basso (Ita) Liquigas + 0.40
7 Damiano Caruso (Ita) Liquigas + 0.45
8 Dario Cataldo (Ita) Omega Pharma-Quick Step + 0.46
9 Frank Schleck (Lux) RadioShack-Nissan-Trek + 0.48
10 Eros Capecchi (Ita) Liquigas + 0.52