Verkiezingen in dichtstbevolkte deelstaat Duitsland

In de dichtstbevolkte staat van Duitsland, Noordrijn-Westfalen, worden zondag verkiezingen gehouden. Volgens de laatste peilingen is er een goede kans dat een centrumlinkse coalitie een meerderheid haalt in de aan de grens gelegen deelstaat. Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU heeft eerder gewaarschuwd dat zo'n regering onverantwoord veel geld zou uitgeven.

Met bijna achttien miljoen inwoners is Noordrijn-Westfalen qua inwonertal de grootste deelstaat van het land. Ongeveer 13,2 miljoen mensen mogen zondag naar de stembus. In de deelstaat liggen onder meer het industriële Ruhrgebied, Düsseldorf, en Keulen.

Het is de derde deelstaatverkiezing van dit jaar. Vorige week verloor een regionale coalitie van CDU en de liberale FDP de macht in de noordelijke staat Sleeswijk-Holstein. De landelijke regering bestaat uit dezelfde partijen.

De volgende verkiezingen in Noordrijn-Westfalen waren eigenlijk pas over drie jaar gepland, maar de minderheidsregering die bestond uit de partijen die nationaal in de oppositie zitten slaagde er in maart niet in een begroting in te dienen.

Volgens de oppositieleiders zijn de verkiezingen van zondag een belangrijk signaal voor de nationale verkiezingen die eind volgend jaar worden gehouden. Merkel ziet de verkiezingen als 'een kans voor de regio om een regering te kiezen die de schuld niet nog verder op laat lopen'.

In de nationale peilingen steunen de Duitsers het strenge eurobeleid van Merkel in Europa. Maar volgens regionale onderzoeken hebben de sociaaldemocratische SDP en de Groenen, geleid door de populaire gouverneur Hannelore Kraft, een goede kans samen een meerderheid te halen.

De conservatieve uitdager Norbert Röttgen, onder Merkel minister van milieu, wekte eerder irritatie bij zijn partij op door te zeggen dat de verkiezingen van zondag bepalen of Merkel haar strenge beleid in Europa doorzet of afzwakt. Merkel zei in een reactie dat het 'niets meer of minder' is dan een belangrijke deelstaatverkiezing.