Kwart aanhang verwijt CDA samenwerking met PVV

Een kwart van de CDA-kiezers vindt dat de partij nooit met de PVV had moeten samenwerken. Twee derde neemt het de partij niet kwalijk dat ze in 2010 met de PVV in zee ging, concludeert Ipsos Synovate in de Politieke Barometer van deze week.

Het CDA steeg in de zetelpeiling van veertien naar zestien zetels. De stijging zou komen door de aandacht die de partij deze week kreeg vanwege de presentatie van de kandidaten voor het lijsttrekkerschap.

De VVD daalt van 35 naar 33 zetels. De partij heeft er volgens de onderzoekers last van dat ze de laatste weken weinig in het nieuws komt. Daarbij kregen vooral de oppositiepartijen en demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) de credits voor het sluiten van het Kunduz-akkoord ofwel lenteakkoord.

Kandidaat-lijsttrekker Henk Bleker waarschuwde partijgenoten deze week in NRC Handelsblad voor kritiek op de samenwerking met de PVV. Door zulke kritiek dreigt de partij volgens hem nog kleiner te worden dan ze al is.

Hij reageerde op kritiek van partijprominenten Ab Klink en Ernst Hirsch Ballin, die in de krant hadden gezegd dat kandidaat-lijsttrekkers met een actieve rol in de samenwerking met de PVV de partij kwetsbaar maken. Als waarnemend partijvoorzitter was Bleker in 2010 een van de architecten van de samenwerking met de PVV.

De PVV stijgt van zeventien naar negentien zetels. De PvdA, GroenLinks en de Partij voor de Dieren leverden allemaal een zetel in, waardoor ze uitkomen op respectievelijk 22, vijf en drie zetels. De ChristenUnie steeg van vijf naar zes zetels.