'OM houdt anonieme aangifte zorgverleners tegen'

Zorgverleners blijken maar moeilijk anoniem aangifte te kunnen doen. Justitie heeft daar wel wettelijke mogelijkheden voor, maar officieren van justitie willen vaak niet meewerken omdat ze bang zijn dat het proces in gevaar komt. Dat meldt RTL Nieuws zaterdag op basis van eigen onderzoek.

Officieren zouden vinden dat het anoniem houden van slachtoffers veel tijd kost, zou blijken uit de rondgang van de nieuwsrubriek. Ook zou de verdachte moeten weten wie aangifte heeft gedaan om zich goed te kunnen verdedigen.

Drie op de vier ziekenhuismedewerkers kreeg vorig jaar te maken met ruzie en geweld, stelt RTL. Slechts in vijf procent van de gevallen zouden slachtoffers aangifte doen, onder meer uit angst voor de reactie van de dader.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) trok in december bij de Tweede Kamer aan de bel over de kwestie. "Officieren van justitie moeten niet te veel op de stoel van de rechter gaan zitten", zo stelde de belangenbehartiger.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zegde in december toe dat ze met haar collega van Veiligheid en Justitie zou overleggen over de verschillen tussen verschillende parketten van het Openbaar Ministerie op het gebied van anoniem aangifte doen.

Het college van procureurs-generaal liet in een reactie aan RTL weten te onderzoeken om de regels aan te passen zodat vaker anoniem aangifte kan worden gedaan.