Rutte draait: Hypotheekschuld ernstig

Premier Mark Rutte blijkt 180 graden te zijn gedraaid met zijn standpunt over de enorme hypotheekschuld van Nederland, die met ongeveer 104 procent van het bruto binnenlands product (bbp) de hoogste ter wereld is.

De VVD-lijsttrekker noemde vrijdagavond in Pauw & Witteman de Nederlandse hypotheekschuld 'ernstig'. In november vorig jaar zei Rutte in Nieuwsuur nog dat de hoge schuld helemaal geen probleem was.

Volgens de premier is er sinds de laatste Tweede Kamer-verkiezingen in juni 2010 een 'enorme verandering' opgetreden in de woningmarkt: "We zien nu dat de private schuld enorm veel extra toeneemt en de huizenprijzen zijn zeer gedaald."

De uitspraken van Rutte zijn opmerkelijk, omdat de toename van de hypotheekschulden in Nederland de laatste jaren enorm zijn afgevlakt door de stagnerende woningmarkt en er dus ook veel minder vraag en aanbod is van (makkelijke) hypotheekkredieten. Ook dalen de huizenprijzen al sinds 2008.

Om de woningmarkt te hervormen heeft het kabinet samen met oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie besloten om de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe gevallen alleen te laten gelden voor hypotheken die volledig afgelost worden. Dat moet wel, waarschuwt Rutte: "Het schuldprobleem van die enorme berg hypotheekschuld in combinatie met dalende huizenprijzen is te ernstig."

Rutte draait: Hypotheekschuld ernstig