ServiŽr gepakt voor dreigfilms opblazen dijken

In Servië is donderdag een 47-jarige man opgepakt, die dreigde dijken in Nederland op te blazen. Dat melden Servische media. De man, Miroljub Petrovic, uitte zijn dreigementen in filmpjes op internet. Een maand geleden liet de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) al weten onderzoek te doen naar de filmpjes.

De video's worden gepresenteerd door Petrovic. Hij introduceert hierin een expert, Vojislav Petrovic, die deskundig zou zijn op het gebied van de Nederlandse waterkering. Een aanslag op de dijken en de duinen zou volgens hem catastrofale gevolgen hebben. In de filmpjes wordt ook gedreigd het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag met de grond gelijk te maken.

Het plan zou afkomstig zijn van 'Servische intellectuelen'. Het dreigen met het opblazen van de dijken en het doorbreken van de duinen zou onderdeel zijn van een ultimatum aan de 'marionettenregering' van Nederland.

Het ultimatum moet worden gesteld wanneer in Servië vaderlandslievende krachten de regering overnemen en Nederland niet tegemoetkomt aan de eis om Ratko Mladic, Radovan Karadzic, Vojislav Seselj en andere van oorlogsmisdaden verdachte Serviërs vrij te laten.

Petrovic werd opgepakt op verzoek van de Nederlandse autoriteiten. De man zou worden gezien als een gevaar voor de veiligheid en wordt ervan beschuldigd paniek te hebben veroorzaakt.