'Brussel twijfelt over 3%-norm 2013'

Er zijn sterkere aanwijzingen dat de Europse Commissie de eigen norm van maximaal drie procent begrotingstekort voor het komend jaar te streng vindt. Bij de aansporing woensdag van de 'Kunduz-coalitie' werd dit percentage door de commissie helemaal niet genoemd.

Het is zelfs denkbaar dat de EC Nederland uitdrukkelijk vraagt om de touwtjes iets te laten vieren, om de groei niet te zeer onder druk te zetten. Binnen de top van de commissie stellen sommigen dat niet alleen Spanje, maar alle landen respijt moeten krijgen bij het behalen van de begrotingsnorm, schrijft het Financieel Dagblad.

De zogeheten Kunduz-coalitie van VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks smeedde daags na het klappen van het Catshuis-overleg een plan om het begrotingstekort op de drie procent te krijgen. Met name voor GroenLinks was het een behoorlijk stap om zich bij het zogeheten kamp der 'preciezen' te voegen. De PvdA besloot wel bij de 'rekbaren' te blijven.

Indien er inderdaad een advies komt om bijvoorbeeld de voorgenomen btw-verhoging niet door te voeren, zou dit voor GroenLinks een behoorlijk gezichtsverlies betekenen en zou de PvdA juist zijn gelijk halen. Maar ook het kabinet staat er dan niet goed op, omdat de Europese Commissie juist op voordracht van premier Rutte de macht kreeg om ongedisciplineerde landen te straffen.

De commissie lijkt zich goed te realiseren dat het met de eigen onenigheid over de noodzaak aan de drieprocentnorm vast te houden, dwars door de porseleinkast van de Nederlandse politieke verhoudingen heenloopt, en dit vlak voor de verkiezingen. Het zou echter vooral voorzitter Barroso zijn die in de winst van links in de Franse presidentsverkiezingen de kans ziet om de nadruk op groei te gaan leggen.