Coffeeshops Maastricht blijven voorlopig dicht

Dertien coffeeshops in Maastricht houden de deuren voorlopig gesloten uit protest tegen de wietpas. De exploitanten willen dat het ministerie van Veiligheid en Justitie en burgemeester Onno Hoes de privacy van hun klanten garanderen. Dat zegt Marc Josemans, voorzitter van de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht.

Sinds 1 mei mogen coffeeshops in Zeeland, Limburg en Noord-Brabant alleen nog verkopen aan leden. Klanten moeten een wietpas aanvragen. Daarvoor moeten ze gegevens laten registreren en een uitreksel uit de Gemeentelijke Basisadministratie inleveren bij de coffeeshop. Josemans stelt dat bij de aanvraag van zo'n uitreksel wordt geregistreerd waarvoor het wordt aangevraagd.

Het ministerie stelde eerder dat de privacy van wietkopers gewaarborgd is. Toch zouden in Breda bij een controle de burgerservicenummers van klanten zijn opgeschreven. Volgens Josemans zijn later zelfs enkele personen uit de coffeeshops gehaald, toen bleek dat zij nog boetes open hadden staan. In Geleen zou een agent geprobeerd hebben de complete ledenlijst te kopiëren.

De dertien exploitanten willen voordat zij weer opengaan duidelijkheid hebben over wat er met de gegevens gebeurt.