VVD op de bres voor uitlandige kiezers

De VVD wil van het kabinet weten hoe het de opkomst van stemmers in het buitenland gaat bevorderen. Kamerlid Joost Taverne heeft daarover vragen gesteld aan demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies (CDA).

Taverne hield al eerder een pleidooi voor het vereenvoudigen van de stemprocedure in het buitenland. De liberaal wil nu onder meer weten op welke manier kiezers in het buitenland worden voorgelicht over de aanstaande verkiezingen op 12 september en welke rol de ambassades en buitenlandse werkgeversorganisaties daarbij spelen.

Ook heeft hij vragen over de registratie van Nederlandse kiezers in het buitenland. Die is volgens Taverne onduidelijk en hierdoor dreigt het gevaar dat stemmen ongeldig worden verklaard.

Tijdens de verkiezingen in 2010 bleek dat de VVD de grootste partij was onder Nederlanders die in het buitenland per brief hebben gestemd. De liberalen kregen 29 procent van de stemmen, gevolgd door de PvdA met 17,9 procent. Ruim 35 duizend Nederlanders in het buitenland brachten toen hun stem uit.