Schippers noemt Spaanse voetbalclubs oneerlijk

Demissionair minister van Sport Edith Schippers (VVD) vindt het onwenselijk en oneerlijk dat Spaanse voetbalclubs vele honderden miljoenen euro's schuld hebben. Dat laat ze weten in antwoord op Kamervragen van PvdA en CDA. Volgens Schippers ontstaat hierdoor 'oneerlijke concurrentie' met andere voetbalcompetities.

De torenhoge schulden weerhouden clubs als Real Madrid en Barcelona er niet van om de beste spelers aan te trekken en hun miljoenensalarissen te betalen. De clubs worden financieel gesteund door overheden en banken, die op hun beurt weer overeind worden gehouden met Europees belastinggeld. "Onwenselijk", vindt Schippers.

De bewindsvrouw wijst erop dat de Europese Commissie en de Europese voetbalbond UEFA inmiddels afspraken hebben gemaakt over de financiële huishouding van voetbalclubs. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de financiële gezondheid van clubs, maar ook naar de staatssteunregels en de fiscale maatregelen die overheden mogen nemen om clubs te ondersteunen.

Kamerleden Tjeerd van Dekken (PvdA) en Hanke Bruins Slot (CDA) vinden het onverkwikkelijk dat Spaanse banken zoals Bankia bij de Europese Centrale Bank (ECB) aankloppen voor leningen, terwijl ze ook honderden miljoenen euro's in Real Madrid stoppen. Schippers stelt dat vanuit de ECB geen eisen worden gesteld aan hoe geleend geld wordt besteed. Ze heeft hier dan ook geen oordeel over.