'Nederlanders beveiligen telefoons slecht'

Een op de vijf Nederlanders is wel eens een mobiele telefoon kwijtgeraakt door verlies of diefstal. Toch neemt slechts een kwart maatregelen om de gegevens op zijn telefoon veilig te stellen. Dat concludeert Vodafone uit een onderzoek onder achttienhonderd Nederlanders.

Jongeren zijn volgens het telecombedrijf de echte 'sloddervossen'. Een derde van de jongeren tot 30 jaar is zijn mobieltje al eens kwijtgeraakt. Een kwart van de verloren telefoontjes wordt teruggevonden. Slechts een op de tien Nederlanders maakt gebruik van een app of online dienst om een back-up te maken van de gegevens op zijn telefoon.

Ruim veertig procent heeft zijn mobiel niet beveiligd met een wachtwoord. Directeur consumentenmarkt Bart Hofker waarschuwt dat er meer op het spel staat dan de nummers van belangrijke contacten of het op straat belanden van persoonlijke foto's en filmpjes.

Tegenwoordig is er volgens Hofker een reëel risico van identiteitsdiefstal of gegevensmisbruik. "Wanneer je smartphone gestolen wordt, ligt je hele leven op straat. Dat vraagt om meer voorzorgsmaatregelen." Hij raadt aan apps te installeren waarmee contacten kunnen worden gekopieerd en waarmee de telefoon bij diefstal kan worden getraceerd. Ook zouden regelmatig kopieën moeten worden gemaakt de foto's en video's op de telefoon.


'Nederlanders beveiligen telefoons slecht' (Foto: Novum)