GroenLinks brengt aftappen sociale media in kaart

GroenLinks wil weten hoe vaak gegevens van gebruikers van sociale media zoals Facebook, Twitter en Hyves worden opgevraagd door politie en justitie. De partij gaat deze internetbedrijven benaderen om zo antwoord te krijgen op die vraag, laat Tweede Kamerlid Arjen el Fassed maandag weten.

Demissionair staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wil namelijk niet zeggen hoe vaak en in welke vorm opsporingsdiensten providers sommeren gegevens te verstrekken over gebruikers van sociale media, stelt El Fassed. Het belang van de opsporing laat dat volgens de bewindsman niet toe.

Volgens El Fassed mogen de cijfers niet onder de pet worden gehouden, omdat het gaat om een inbreuk op de privacy. "Bovendien schrijven privacyregels voor dat internetters worden geïnformeerd als ze afgetapt worden. Daar moet de Nederlandse regering zich gewoon aan houden." Teeven schreef eerder aan de Kamer dat niet wordt bijgehouden of gebruikers worden geïnformeerd.

Het Kamerlid zegt dat de staatssecretaris een 'misplaatste sfeer van geheimzinnigheid rond het volgen van social media' schept en een onafhankelijke rechterlijke controle op de toepassing van dit soort opsporingsmethoden uitschakelt. "Dat is onaanvaardbaar in een democratische rechtsstaat."

Daarom stapt hij nu rechtstreeks naar de internetbedrijven om inzicht te krijgen op de afluisterpraktijken op sociale media. Nederland is volgens El Fassed al wereldwijd al koploper als het gaat om het afluisteren van telefoongesprekken. Deze trend lijkt zich nu uit te breiden op het internet, aldus de politicus.