Samsom: winst Hollande positief voor EU

De verkiezingswinst van de Franse socialist François Hollande luidt een 'positieve wending' in voor Europa, weg van de 'bezuinigingsobsessie'. Dat schrijft PvdA-leider Diederik Samsom maandag op de website van zijn partij. Alexander Pechtold (D66) houdt de nieuwe Franse president juist aan de Europese begrotingsregels.

Hollande heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd dat hij opnieuw wil onderhandelen over het nieuwe Europese begrotingsverdrag. De nieuwe president wil een 'groeipact' toevoegen aan de afspraken over strengere begrotingsregels.

"Met Hollande kan Europa een nieuwe start maken, weg van het Europa van de eenzijdige bezuinigingsobsessie van de afgelopen jaren, naar een Europa dat gericht is op het creëren van werk en economische groei, een Europa dat hoop en perspectief biedt", schrijft Samsom.

De PvdA-leider vindt dat de begrotingsregels soepel moeten worden toegepast. Zo verzette hij zich de afgelopen tijd tegen de Brusselse eis om het tekort volgend jaar al terug te brengen tot drie procent. "Met de komst van Hollande kan er een nieuwe wind door Europa gaan waaien en ik ben daar erg blij mee."

Pechtold rekent er juist op dat Frankrijk met Hollande een 'betrouwbare bondgenoot' zal zijn als het gaat om het naleven van de Europese begrotingsregels. "Het zou een slecht signaal zijn richting Europese bondgenoten, richting financiële markten, maar vooral richting mensen wanneer een van de grootste landen in Europa het niet zo nauw meer wil nemen met gemaakte afspraken", laat hij maandag wegen.

De D66-leider spoort het kabinet aan om zich in Europa hard te blijven maken voor begrotingsdiscipline. Pechtold sloot twee weken geleden samen met CDA, VVD, GroenLinks en de ChristenUnie een akkoord over de begroting voor 2013. De zogeheten Kunduz-coalitie heeft afgesproken dat het tekort wordt teruggedrongen tot drie procent.

De onderhandelingen daarover met de PVV in het Catshuis leidden tot de val van de gedoogcoalitie. PVV-leider Geert Wilders weigerde zich na zeven weken onderhandelen neer te leggen bij de 'dictaten van Brussel'.

Wilders reageerde maandag op Twitter op de stembusuitslag in Frankrijk en Griekenland. In het Zuid-Europese land werden zondag de regeringspartijen afgestraft voor de strenge bezuinigingen die zij moeten doorvoeren van Europa en het IMF.

"Ook Kunduz-coalitie die ons land kapot wil bezuinigen op bevel van Brussel zal op 12 september hard door kiezer worden afgestraft", twittert Wilders. Wat hem betreft worden de verkiezingen 'een groot referendum over Europa'.