Duitse deelstaat wil spotprenten islam weren

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen wil het tonen van de omstreden karikaturen van de profeet Mohammed van de hand van de Deen Kurt Westergaard aan banden leggen. Deelstaatminister van binnenlandse zaken Ralf Jäger (SPD) sprak zondag de hoop uit dat een toonverbod voor de spotprenten stand houdt in de rechtbank.

Zaterdag liep een betoging van de rechtspopulistische partij Pro NRW in Bonn op rellen uit. Radicale moslims vielen de stoet aan omdat ze niet konden verdragen dat de demonstranten de in hun ogen godslasterlijke karikaturen meedroegen. De politie, die wilde beletten dat de woedende salafisten slaags raakten met de betogers, moest dat bekopen met 29 gewonden. Twee agenten werden neergestoken en zijn in het ziekenhuis opgenomen.

Zo'n 110 salafisten werden opgepakt en korte tijd vastgehouden. De man die wordt verdacht van het neersteken van de twee agenten, een 25-jarige Duitser van Turkse afkomst, zit nog vast. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag, aldus de politie.

Pro NRW organiseerde zaterdag ook demonstraties voor moskeeën in Aken en Leverkusen. Ook daar waren tegendemonstraties, die echter rustig verliepen.

De botsingen in Bonn waren de tweede binnen een week. Op 1 mei was de politie bij een actie van Pro NRW eveneens het mikpunt van salafisten. Toen vielen er drie gewonden en werden 81 moslims opgepakt.