Twee roeiboten plaatsen zich voor Olympische Spelen

De wereldbekerwedstrijden roeien in Belgrado zijn een groot succes geworden voor de Nederlandse roeiequipe. Twee boten wisten op het Servische water definitieve kwalificatie af te dwingen voor de Olympische Spelen, terwijl vier andere boten aan de eisen van NOC*NSF voldeden.

De mannen vier zonder met Boaz Meylink, Ruben Knab, Kaj Hendriks en Mechiel Versluis werden in hun halve finale tweede achter de Britten, waarmee ze zich voor de A-finale wisten te plaatsen. Daarmee was ook direct aan de vormbehoudseis van NOC*NSF voldaan. Een internationaal ticket had de vier zonder al bemachtigd op het WK. 

De mannen twee zonder lukte dezelfde prestatie. Nanne Sluis en Meindert Klem behaalden in hun halve finale de derde plaats, goed voor een plek in de A-finale en olympisch vormbehoud. Ook de twee zonder was door hun achtste plaats op het WK al zeker van een internationaal ticket. Of Sluis en Klem ook daadwerkelijk in Londen voor Nederland in de boot zullen zitten, is nog de vraag. De twee zijn daarvoor nog in gevecht met David Kuiper en Derk Noordhuis. Kuiper en Noordhuis werden in Belgrado in dezelfde halve finale als Sluis en Klem vijfde, waardoor ze genoegen moesten nemen met een plaats in de B-finale.

Definitieve kwalificatie voor NOC*NSF was er ook voor de mannen vier zonder (Vincent Muda, Tycho Muda, Tim Heijbrock en Roeland Lievens), de lichte vrouwen dubbeltwee (Maaike Head en Rianne Sigmond), de vrouwen twee zonder (Claudia Belderbos en Chantal Achterberg) en de vrouwen dubbeltwee (Inge Janssen en Elisabeth Hogerwerf).

Deze boten voldeden met een plaats in de A-finale in één keer aan de eisen van NOC*NSF. Om ook echt naar de Spelen te mogen, moeten de boten nog een internationaal startbewijs in de wacht slepen. Bij de regatta van Luzern van 25 tot en met 27 mei zijn de laatste tickets voor de Olympische Spelen te vergeven. De mannen vier zonder, de lichte vrouwen dubbeltwee, de vrouwen twee zonder en de vrouwen dubbeltwee moeten daarvoor bij de beste twee nog niet gekwalificeerde landen in hun klasse eindigen.

De twee achten zijn al gekwalificeerd voor de Spelen. Zowel de vrouwen als de mannen voldeden met hun finaleplaats op het WK vorig jaar al aan alle eisen.