Bouterse vraagt mogelijk vergeving op massameeting

De Surinaamse president Desi Bouterse zal zaterdag mogelijk op een massabijeenkomst in Paramaribo vergiffenis vragen voor de Decembermoorden. De stap van Bouterse hangt al een tijd in de lucht. Op de plotseling aangekondigde bijeenkomst, die om 18.00 uur lokale tijd van start gaat, zijn geestelijk leiders en afgevaardigden van politieke partijen aanwezig.

Bouterse liet eerder aan zijn eigen geestelijk leider weten na zijn inauguratie als president vergeving voor de gebeurtenissen in december 1982 te vragen. Toen werden vijftien tegentanders van het regime onder leiding van legerleider Bouterse omgebracht.

Eerder zei Bouterse, die sinds augustus 2010 president van Suriname is, dat hij politiek verantwoordelijk is voor de moorden. Hij bood zijn verontschuldigingen aan, maar vroeg nooit om vergeving.

Vrijdag 11 mei beslist de krijgsraad of het proces rond de Decembermoorden, waar de president hoofdverdachte is, doorgaat. Door de onlangs aangenomen omstreden wijziging van de amnestiewet staat het proces, dat in 2007 begon, op losse schroeven. Jongeren hebben zaterdagmiddag een protestdemonstratie aangekondigd tegen de wet.

De advocaten van de verdachten willen het OM niet-ontvankelijk laten verklaren. Als de krijsraad hiermee instemt stopt het proces. Mogelijk gaat het op een later tijstip alsnog door als een nog op te richten constitutioneel hof de amnestiewet kan toetsen. De krijgsraad kan ook beslissen dat de amnestiewet niet van toepassing is op de huidige zaak. Dan gaat het proces door en zal het OM een strafeis formuleren.


Bouterse vraagt mogelijk vergeving op massameeting (Foto: Novum)