Blinde dissident smeekt om hulp VS

De blinde Chinese dissident Chen Guangcheng smeekt de VS hem en zijn familie te helpen China te verlaten. Chen ontvluchtte zijn huisarrest twee weken geleden en verbleef in de Amerikaanse ambassade, maar verliet die nadat China hem zijn veligheid had gegarandeerd.

Daar is hij nu echter van teruggekomen. De dissident heeft met het Amerikaanse congres gebeld en verteld dat hij pas na het verlaten van de ambassade ontdekte welke bedreigingen er tegen zijn familie zijn geuit. Het gesprek waarin Chen vertelde met zijn familie naar de VS te willen voor rust werd live uitgezonden in de volksvertegenwoordiging. "Ik heb de afgelopen tien jaar geen rust gehad", zei hij.

Chen GuangchengNa Chens ontsnapping op 22 april wist hij met behulp van vrienden Beijing te bereiken. Over geruchten dat hij in de Amerikaanse ambassade zou zijn hielden zowel de VS als China de lippen stijf op elkaar. Juist toen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton naar China ging, verliet Chen op 2 mei de ambassade. Dat was een verrassing, want analisten rekenden op dat moment op een deal tussen de grootmachten omtrent het lot van de dissident.

Chen had huisarrest vanwege publicaties over democratie en wordt door China als staatsgevaarlijk beschouwd. Vermoedelijk heeft hij de ambassade verlaten omwille van de veiligheid van zijn familie. Momenteel verblijft hij in een door de autoriteiten afgesloten gedeelte van een ziekenhuis in de Chinese hoofdstad.

De affaire wordt mogelijk een blok aan het been van president Barack Obama in de aanloop naar de verkiezingen. Diens uitdager Mitt Romney beschuldigt de regering van geklungel. Obama houdt echter vol dat er nog volop gesprekken met China gaande zijn omtrent Chen en zijn familie.

De dissident heeft gezegd naar de ambassade te zijn gevlucht om naar de VS te kunnen gaan. Naderhand besloot hij echter toch in China te blijven, omdat hij bang was dat zijn familie anders gedood zou worden. Volgens Amerika-correspondent Mark Mardell van BBC News heeft de ambassadeur dit niet begrepen, en heeft de regering-Obama nu weinig onderhandelingsruimte meer. Chen heeft zelfs gesuggereerd dat hij de ambassade werd uitgebonjourd om belangrijke besprekingen tussen de VS en China niet te schaden.