'Eigen risico in de zorg verdubbelt'

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar van 220 naar 400 euro. Dit hebben bronnen gemeld aan RTL Nieuws. Momenteel is nog niet bekend of en hoe mensen met een laag inkomen gecompenseerd worden voor deze stijging van het eigen risico.

Deze verdubbeling zou toe te schrijven zijn aan het crisisakkoord dat door de 'Kunduz-coalitie' gesloten is. Daarin hebben CDA, VVD, D66, GroenLinks en ChristenUnie afgesproken 1 miljard te bezuinigen op de zorg. Een tweede grote bezuiniging moet het verlagen van de salarissen van specialisten zijn. Zij zouden voor zover mogelijk een salaris onder de Balkenendenorm van 185.000 euro moeten gaan verdienen.

Eigen risico in de zorg
Het eigen risico bestaat sinds 2008. Het eerste deel van de medische kosten wordt door de patiënt zelf gedragen. Pas als de kosten hoger zijn dan een drempelbedrag, betaalt de zorgverzekering. De drempel lag in 2011 op 170 euro en is in 2012 verhoogd naar 220 euro.

Voor huisarts en kraamzorg geldt overigens geen eigen risico. Ook voor kinderen jonger dan 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden.

Chronisch zieken krijgen een tegemoetkoming in de kosten van het eigen risico. Deze bedroeg 56 euro in 2011 en werd in 2012 verhoogd naar 85 euro.