PvdA: 'patatverbod' bij school

Even 'een vette bek halen' in de pauze: als het aan de Amsterdamse afdeling van de PvdA ligt is dat binnenkort verleden tijd. De partij wil afspraken maken met ondernemers rond scholen.

Het gaat om een plan van raadslid Maarten Poorter, die op de zogeheten Dag van de Gezonde Schoolkantine op een school was, en daar leerlingen om half elf met eten uit de snackbar rond zag lopen. "De kantine-uitbater zat met zijn handen in zijn haar, want hij mag geen gefrituurde waren verkopen", aldus de politicus tegenover Het Parool.

patatEen vette hap is niet alleen slecht voor de kinderen, ook de schoolkantine kan door de consumptie ervan in financiële problemen geraken, aldus Poorter. Het raadslid was zelf aan de gezette kant en vond dat hij gezien zijn ideeën het goede voorbeeld moest geven. Derhalve is hij aan de lijn gegaan en is al ruim acht kilo kwijt.

De PvdA'er wil dat er tot twee uur 's middags geen gefrituurde snacks worden verkocht rond scholen. Hij denkt dat het heel goed mogelijk is om afspraken te maken met snackbar-uitbaters. "Tijdens Koninginnedag is het ook gelukt de alcoholverkoop door supermarkten te beperken", stelt hij.

Als tegenprestatie wil Poorter de ondernemers gratis advertentieruimte in gemeentelijke folders aanbieden. Er moet wel wat tegenover staan, vindt hij.