CDA-kandidaten zes keer in debat

De kandidaat-lijsttrekkers van het CDA gaan de komende weken zes keer met elkaar in debat. Het eerste debat vindt maandagavond plaats in Rotterdam, laat het partijbureau van de christendemocraten donderdag weten.

Tijdens de bijeenkomst in de Laurenskerk worden eveneens de kandidaten voor het lijsttrekkerschap gepresenteerd. Gegadigden kunnen zich tot vrijdagavond 19.00 uur melden. De strijd lijkt te gaan tussen fractieleider Sybrand van Haersma Buma, demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies en onderwijsbestuurder Marcel Wintels.

Na Rotterdam zijn debatten gepland in Groningen, Zeist, Breda, Apeldoorn en op een nader te bepalen locatie in Limburg. CDA-leden kunnen vanaf 10 mei stemmen op hun favoriete kandidaat. De partij heeft de verkiezing opgesplitst in twee rondes. De eerste ronde sluit op 18 mei.

Wanneer geen van de kandidaten meer dan vijftig procent van de stemmen heeft gehaald, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Die duurt tot 1 juni.

De kandidaten moeten hun verkiezingscampagne verder grotendeels uit eigen zak betalen, schrijft NRC Handelsblad donderdag. Ze krijgen van de partij een bijdrage van duizend euro en de overige kosten moeten zij zelf ophoesten. De campagne zou echter 'het veelvoudige' van dit bedrag kosten, zegt kandidaat Marcel Wintels tegen de krant.