Negentien arrestaties bij demonstratie in Amsterdam

Bij een antikapitalistische en anarchistische demonstratie in Amsterdam zijn dinsdagavond negentien mensen gearresteerd. Zij hielden zich niet aan de voorschriften die burgemeester Eberhard van der Laan had gesteld voor de betoging. Zo droegen demonstranten gezichtsbedekkende kleding, wat verboden was.

Zo'n 150 betogers verzamelden zich rond 19.00 uur op het Mercatorplein in Amsterdam-West. Ze begonnen een mars, toen aanwezige ME'ers zagen dat sommigen capuchons en hoog opgetrokken sjaals droegen. Via de megafoon werden de betogers nogmaals gemeld dat hun gezicht zichtbaar moest zijn.

Toen de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep werd ingegrepen. Hierbij vielen enkele klappen. Rond 22.00 uur was de rust wedergekeerd.

"Iedereen mag demonstreren, maar alleen niet met lichaamsbeschermende kleding die een signaal kan zijn dat ze aansturen op een confrontatie", liet Van der Laan voor aanvang van de betoging weten. Bij een demonstratie in oktober 2010 tegen het kraakverbod legde hij soortgelijke bijzondere voorwaarden op. Hierbij werd veel geweld gebruikt, vielen gewonden en werd aanzienlijke schade aangericht, aldus de gemeente.