Meer arrestaties tijdens Koninginnedag in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft tijdens Koninginnedag meer mensen aangehouden dan in 2011. Toch spreekt de gemeente van een geslaagde dag. Het aantal incidenten halveerde bijna in vergelijking met een jaar eerder.

In totaal werden 219 mensen aangehouden, iets meer dan de 190 in 2011. Het aantal gemelde incidenten daalde van 1330 naar 542. Ook het aantal ambulanceritten daalde aanzienlijk, van 522 naar 428.

Op het water werden vooral veel waarschuwingen uitgedeeld. Zeven schippers werden bekeurd voor dronkenschap, acht mensen zijn aangehouden. Handhavers moesten eenmaal een drenkeling uit het water vissen.

Het Rode Kruis in Amsterdam liet eerder dinsdag al weten dat Koninginnedag een stuk rustiger was verlopen. In totaal moesten 430 mensen worden behandeld bij een van de elf eerstehulpposten. De warmte zorgde vooral voor veel flauwvallers.

Volgens burgemeester Eberhard van der Laan verdient 'iedereen die in touw is geweest om Koninginnedag goed te laten verlopen een pluim'. "Dat Koninginnedag beter beheersbaar was, kwam ook de feestvreugde in de stad ten goede", reageert hij op de definitieve cijfers.

Naar schatting bezochten zo'n zevenhonderdduizend mensen de stad, ongeveer honderdduizend minder dan in 2011.


Meer arrestaties tijdens Koninginnedag in Amsterdam (Foto: Novum)