Definitief vijf jaar cel voor Keith Bakker

Keith Bakker is definitief veroordeeld tot vijf jaar celstraf. De afkickgoeroe maakte dinsdag bekend dat hij in tegenstelling tot wat hij eerder zei niet in hoger beroep gaat. Daarnaast tekent ook het Openbaar Ministerie geen beroep aan.

De 51-jarige Bakker liet op zijn website weten tot een ander inzicht te zijn gekomen. "Na een korte periode van bezinning en het bestuderen van de argumentatie van de rechtbank ben ik nu tot de overweging gekomen dat ik de zaak moet laten rusten en zal ik geen hoger beroep aantekenen."

Bakker blijft erbij dat de veroordeling voor verkrachting naar zijn mening onterecht is, maar vindt dat hij toch moet boeten voor wat hij heeft gedaan. "Er blijven voldoende feiten over waarvoor ik verantwoording in de vorm van het opgelegde vonnis moet dragen."

Bakker hoopt dat zijn ex-cliënten tijdens zijn detentie de rust kunnen vinden 'om de zaak achter zich te kunnen laten en te verwerken'. "Daarmee respecteer ik tevens voor een belangrijk deel het oordeel van justitie en de rechtbank en neem ik ook mijn strafrechtelijke verantwoordelijkheid voor mijn daden."

Ook wil de verslavingsdeskundige een voorbeeld voor zijn kinderen zijn, op wie ze ondanks zijn 'bedenkelijk handelen trots kunnen zijn' omdat hij naar eigen zeggen de volle consequentie van zijn gedrag op zich neemt.

De gewezen tv-presentator, die sinds vorig jaar april vorig jaar in de gevangenis zit, kreeg op 20 april vijf jaar opgelegd nadat de rechtbank hem schuldig had bevonden aan seksueel misbruik van ex-cliënten. In drie gevallen werd verkrachting bewezen. Hoewel zeven jaar was geëist, liet het OM na de veroordeling weten toch tevreden te zijn met de uitspraak.