Ook Spies wil CDA leiden

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Liesbeth Spies stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen in september. Dat meldt NRC Handelsblad dinsdag op basis van ingewijden. Ze is de vierde kandidaat die zich meldt.

Het partijbestuur bepaalde woensdag dat de leden van het CDA de nieuwe lijsttrekker mogen kiezen. Vrijdag was fractieleider Sybrand van Haersma Buma de eerste prominente CDA'er die zich kandidaat stelde. Eerder meldden voorzitter van Fontys Hogescholen Marcel Wintels en de Nijmeegse CDA'er Harry Wesselink zich al.

Spies werd, naast staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker, al genoemd als mogelijke nieuwe leider. Bleker heeft eerder aangegeven dat hij zich meldt als niemand anders wil.

Demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager zei vorige week niet beschikbaar te zijn. Zijn collega van Onderwijs Marja van Bijsterveldt meldde zich ook al af.

Kandidaten kunnen zich tot aanstaande vrijdag 19.00 uur aanmelden bij de kandidaatstellingscommissie. De kandidaten worden maandag gepresenteerd. De verkiezing vindt vervolgens plaats in twee rondes. Op 1 juni wordt bekendgemaakt wie de lijsttrekker van het CDA wordt.