Pechtold 'snapt gok Samsom'

Volgens D66-leider Alexander Pechtold was de terughoudendheid van de PvdA tijdens de begrotingsgesprekken best begrijpelijk. Hij vermoedt dat voorman Diederik Samsom verrast werd door de snelheid van het akkoord.

Dat stelde Pechtold vrijdagavond in Pauw & Witteman. "Mijn gevoel is dat niemand woensdagavond nog dacht dat het zou lukken. Dat is niemand kwalijk te nemen", aldus de fractievoorzitter van de democraten. Hij denkt dat de beslissing om al dan niet aan te haken 'best een gok' voor de PvdA was.

Rooslogo PvdA

PvdA-prominent Bram Peper is minder mild, en beticht Samsom in de Volkskrant van gebrek aan initiatief. "Als grootste oppositiepartij moet je dat naar je toetrekken", meent Peper, die stelt dat de PvdA-leider een 'kapitale fout' heeft gemaakt. Hij vindt dat Samsom zich niet door zijn eigen rekensommen en de SP had moeten laten leiden, maar door het inzicht dat je het land niet tot november zonder bestuur kunt laten.

Oud-Kamerlid en Rotterdams PvdA-raadslid Peter van Heemst denkt juist dat de 'Kunduz-coalitie' na de val van het kabinet principieel met de PvdA om tafel had moeten gaan zitten. "Rechts heeft zijn beurt gehad, en nu was progressief links aan de beurt", meent Van Heemst. Hij gelooft dat Samsom bewust buiten de onderhandelingen gehouden is.

Volgens hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans was de terughoudendheid van de kersverse PvdA-leider niet onlogisch geweest bij verkiezingen in juni in plaats van september. "Hij heeft zich vergist in de dynamiek", stelt de Leidse professor.