Taylor schuldig aan oorlogsmisdaden

Charles Taylor, de vroegere krijgsheer en president van Liberia, is donderdag door het Speciale Hof voor Sierra Leone (SCSL) schuldig bevonden aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Het hof oordeelde dat Taylor in ruil voor zogenoemde bloeddiamanten wapens, munitie en strijders heeft geleverd aan rebellengroeperingen in Sierra Leone. Taylor is het eerste voormalige staatshoofd sinds het Neurenbergse proces tegen Karl Dönitz, de marineofficier die Duitsland korte tijd leidde na de zelfmoord van Adolf Hitler, dat door een internationaal tribunaal is veroordeeld.

In 2003 werd Taylor aangeklaagd wegens moord, het terroriseren van burgers, verkrachting, seksuele slavernij en het werven en inzetten van kindsoldaten in de burgeroorlog in Sierra Leone die in 2002 eindigde. Na een kortstondige ballingschap in Nigeria werd hij in 2006 aangehouden en voor berechting naar Leidschendam gestuurd.

'Meneer Taylor, het tribunaal acht u unaniem schuldig' aan elf misdrijven, waaronder moord, slavernij, het werven en inzetten van kindsoldaten en terrorisme, zei rechter Richard Lussick tegen de op het oog onbewogen Taylor. Taylor heeft tot 10 mei de tijd om beroep aan te tekenen tegen het oordeel van de rechters. Op 30 mei wordt de strafmaat bekendgemaakt.

Volgens het hof speelde Taylor, met name toen hij president van Liberia was, een grote rol in de burgeroorlog van buurland Sierra Leone. Deze oorlog kostte zo'n vijftigduizend mensen het leven. Taylor bewapende rebellen van het Revolutionaire Verenigd Front (RUF), zelfs op het moment dat er vredesonderhandelingen gaande waren om de burgeroorlog te beëindigen.

Taylor was wel degelijk op de hoogte van de krijgsverrichtingen in Sierrra Leone, zei Lussick, maar dat betekent niet dat hij ook controle had over de RUF of het bevel voerde over de rebellenbeweging. Bevelhebbers van de RUF waren niet Taylors ondergeschikten. Taylor is daarom wel schuldig bevonden aan het leveren van wapens, munitie, medicijnen en mensen, waaronder kindsoldaten, maar niet aan het aanzetten of opdragen tot de misdaden.


Taylor schuldig aan oorlogsmisdaden (Foto: Novum)