Hulpverleners zien meer lovergirls

Minderjarige meisjes worden steeds vaker door andere meisjes de prostitutie ingelokt. Waar in het verleden vooral loverboys het probleem waren, zien hulpverleners nu ook dat zogenaamde lovergirls meer worden ingezet door pooiers. Dat blijkt uit een rondgang van dagblad Spits langs verschillende opvanginstellingen en mensenhandeldeskundigen.

De stichting Stop Loverboys Nu ziet nu dat bij 85 procent van de gevallen lovergirls betrokken zijn. De instantie krijgt er dagelijks meldingen over binnen. "Vroeger hadden die vooral betrekking op loverboys. Later kregen we meldingen van ronselpraktijken via internet. Nu zien we in toenemende mate dat lovergirls zich bezighouden met het ronselen van nieuwe meisjes voor de prostitutie", zegt een woordvoerder in de krant.

Hoe groot de groep lovergirls is, is moeilijk te zeggen. Dat komt omdat de meisjes vaak zelf ook slachtoffer zijn en daarom niet veroordeeld worden. De meisjes profiteren bovendien maar nauwelijks van hun ronselpraktijken. Het probleem is moeilijk aan te pakken omdat slachtoffers bijna nooit aangifte doen.