Omroepen kritisch over verplicht tijdslot

De publieke omroepen zijn kritisch over het tijdslot dat verplicht wordt ingesteld voor een aantal programma's op Uitzending Gemist. Sekspraatprogramma Spuiten en Slikken en de bloederige dramaserie Dexter krijgen een tijdslot, maar omroepen vragen zich af hoe zinvol de door de overheid opgelegde maatregel is.

Het slot waardoor de programma's pas vanaf 22.00 uur online te zien zijn, geldt voor series die ongeschikt worden geacht voor kijkers jonger dan 16 jaar. Gerard Timmer, directeur video bij de koepelorganisatie van de omroepen, vraagt zich echter af de maatregel wel nut heeft in de open omgeving van het internet.

"Wij hadden liever gekozen voor een open familieslot, waarbij ouders zelf de mogelijkheid wordt geboden content af te schermen", zegt hij. Timmer wijst erop dat de commerciële omroepen niet verplicht worden tijdsloten in te voeren.

Het tijdslot, dat bij wijze van kijkwijzer wordt ingesteld, is een tijdelijke maatregel. De overheid hoopt dat het in de toekomst mogelijk wordt leeftijden online te kunnen verifiëren. Spuiten en Slikken en Dexter zijn nu nog de enige programma's die met ingang van donderdag pas laat 's avonds te zien zijn via de terugkijksite.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is evenals de omroepen ook niet ingenomen met de maatregel. "Zucht, toch tijdslot op Uitzending Gemist", twittert hij. "Idiotie van bureaucratie: omdat het moet, niet omdat het logisch is."