Aantal comazuipers stijgt verder

Het aantal jongeren dat met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis belandt, is het afgelopen jaar opnieuw toegenomen. Ook waren ze gemiddeld jonger en bleven ze langer buiten westen, schrijft de Volkskrant woensdag op basis van cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde.

In 2011 steeg het aantal comazuipers dat op de eerste hulp belandde met twaalf procent naar 762. De gemiddelde leeftijd daalde van 15,6 jaar naar 15,3 jaar.

Het promillage van de jongeren verschilt niet veel van voorgaande jaren, maar de duur van hun coma neemt wel toe. Gemiddeld waren de jongeren 3,27 uur buiten bewustzijn, een uur langer dan in 2007, toen voor het eerst landelijk gegevens werden verzameld.

Volgens kinderarts en oprichter van de eerste alcoholpolikliniek voor jongeren Nico van der Lely is het wachten tot de eerste dode valt. Het dieptepunt in het Reinier de Graaf Gasthuis, waar hij werkt, was volgens hem een jongen van 10 jaar. "Zo'n jong iemand hebben we niet eerder gezien", zegt hij in de krant.

Bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente Herre Kingma opperde onlangs dat comazuipers zelf de kosten van hun ziekenhuisopname zouden moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zei in maart dit geen goed idee te vinden. Ze wees erop dat spoedeisende hulp bij de basisverzekering hoort. Ook waarschuwde ze voor willekeur.

Van der Lely vindt ook dat niet van jongeren kan worden geëist dat ze zelf de rekening betalen. "Vrijwel alle jongeren die wij zien, zeggen dat het hen is overkomen. Ze drinken niet bewust door totdat ze omvallen." Pubers kunnen volgens hem de gevolgen van hun gedrag nog niet overzien.