Pechtold geëerd voor welsprekendheid

Alexander Pechtold is de meest welbespraakte politicus van het parlement. De fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer is dinsdag voor zijn politieke welsprekendheid bekroond met de tweejaarlijkse Thorbeckeprijs.

De jury onder voorzitterschap van VVD-coryfee Frans Weisglas roemde Pechtold voor zijn retoriek bij optredens in de media. Twee jaar geleden werd Femke Halsema, toenmalig leider van GroenLinks, voor haar welsprekendheid onderscheiden.

Traditiegetrouw werd dinsdag ook de Thorbeckelezing gehouden, dit jaar uitgesproken door Bart de Wever, partijvoorzitter van de Nieuwe-Vlaamse Alliantie. Hij omschreef de 'mediamanipulatie' van 'linkse journalisten' die veel mediacritici zien als 'een soort monster van Loch Ness'. "Het duikt steeds weer op, maar aantoonbare bewijzen van het bestaan ervan zijn er niet."

"De mediaconsument en de kiezer zijn geen volsagen idioten", zei De Wever. "Zolang de burger de vrijheid heeft om zijn mening te uiten, op welke manier dan ook, en geen enkel medium het monopolie krijgt over de nieuwsgaring, zal de democratie gevrijwaard blijven."

De Vlaamse politicus, wiens partij streeft naar meer Vlaamse zelfstandigheid, waarschuwde in zijn lezing wel voor de 'donkere kant' van het huidige medialandschap, en de sociale media. Burgers en politici maken zich volgens De Wever schuldig aan een 'lawine opinietjes'. "Soms is de politiek gebaat bij rust."


Pechtold geëerd voor welsprekendheid (Foto: Novum)